بررسی نقش و شخصیت زنان در ساختار قدرت سیاسی در شاهنامۀ فردوسی - عمادی, مهسا; کاوه پیش قدم, محمد کاظم; نیازکار , فرح; راسخ, کرامت اله (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
هدف این مقاله، تبیین نقش زنان در ساختار قدرت سیاسی از منظر شاهنامۀ فردوسی است. روش تحقیق به‌کاررفته در این مقاله، از نوع کتابخانه‌ای است و از تکنیک تحلیل محتوا استفاده شده است. چارچوب نظری استفاده‌شده در آن، نقد اسطوره‌شناسی می‌باشد. یافته‌ها حاکی است که ابعاد، شاخص‌ها و مؤلفه‌های مربوطه در شاهنامه، در سه بُعد از جمله: بُعد اجتماعی، شامل 3 مؤلفه 11 شاخص، بُعد سیاسی شامل 2 مؤلفه و 10 شاخص و در بُعد شخصیتی، شامل 2 مؤلفه و 9 شاخص، نقش زنان تعیین و ترسیم گردیده است. همچنین نتایج به‌دست‌آمده از تحلیل شاهنامه نشان می‌دهد که زنان شاهنامه، علاوه بر عشق و احساسات زنانگی نسبت به همسران پهلوان خود، از قدرت بی‌نظیری در ادارۀ امور کشوری و لشکری برخوردار بوده‌اند. آن‌ها با ارائۀ نظرات و پیشنهادهای خود در امور سیاسی و کشوری، دخالتی مستقیم و غیرمستقیم در ساختار قدرت سیاسی داشته‌اند که این نشان از تأثیر زیاد زنان در ساختار قدرت سیاسی دارد.