تحلیل اشعار شیون فومنی: پیوند میان زبان، فرهنگ و هویت، نقد اجتماعی و سیاسی

نویسندگان

    حبیب‌اله سوری دانشجوی دکتری زبان و ادبیّات فارسی، گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
    لطیفه سلامت باویل * گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. [email protected]
    عالیه یوسف فام گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

کلمات کلیدی:

ترکیبات پارادوکسیکال, سبک¬شناسی, شیون فومنی, غزل¬ سرا, واژگان و اصلاحات امروزی

چکیده

زمینه و هدف: شیون فومنی از نوآورترین غزل سرایان معاصر گیلانی است. مقالات و مطالب فروانی درباره اشعار شیون فومنی نگاشته شده است اما در هیچ یک سبک هنری اشعار فومنی و پیوند میان هنر، زبان و فرهنگ بومی گیلان مورد بررسی قرار نگرفته است در این راستا هدف پژوهش حاضر، زیبایی‌شناسی در سبک اشعار شیون فومنی می­باشد.  

روش­ها: پژوهش حاضر به شیوۀ توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای است. گردآوی داده­های این جستار با تکیه بر منابع كتابخانه­ای، مقالات و بهره­گیری از پایگاه­های الکترونیکی معتبر انجام گرفته است و سپس نگارنده به روش توصیفی و تحلیلی از منظر سبک شناسی اشعار شیون فومنی را تحلیل و واکاوی نموده است.

یافته­ها: شیون فومنی از زبان عامیانه و محاوره‌ای گیلکی به عنوان ابزاری برای حفظ و احیای فرهنگ بومی و هویت محلی خود استفاده می‌کند. او با به‌کارگیری واژگان و اصطلاحات محلی، به مخاطبان خود احساس نزدیکی با فرهنگ گیلان می‌دهد و از این طریق، هویت فرهنگی خود را در شعر منعکس می‌کند. در برخی از اشعارش، شیون به زبان گیلکی شعر می‌گوید و از واژگان و اصطلاحات رایج در گویش محلی بهره می‌برد. این امر به برجسته‌سازی هویت بومی شاعر و فرهنگ گیلان کمک می‌کند.

نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان می­دهد كه توجه شاعر به كاربرد فراوان ترفندهای بدیع معنوی از قبیل: تناسب، تضاد، تلمیح و ارسال المثل و صورتهای خیالی همچون: تشبیه، استعاره، كنایه و جاندارانگاری می­باشد. ترکیبات پارادوکسیکال را می­توان از مهمترین ابعاد زیبایی شناختی زبان او به حساب آورد که در شعر او پرکاربردند و زیبایی و تأثیر سخن را دو چندان کرده­اند. محورهای گفتمانی، چون: اندیشه‌های اجتماعی و سیاسی، انسان‌گرایی و توجه به ارزش‌های انسانی، توجه به مسائل وجودی و فلسفی، عشق پاک و بی آلایش وارتباط با طبیعت و محیط زیست، تأمل بر رنج و درد انسانی، انتقاد از زندگی مدرن و ماشینی، تأکید بر هویت فرهنگی و بومی، نگاه به سرنوشت و تقدیر و ... از موضوعات مهمی است كه در سطح فکری شیون فومنی دیده می­شود.

دانلودها

دسترسی به دانلود اطلاعات مقدور نیست.

چاپ شده

۱۴۰۳/۰۷/۱۸

شماره

نوع مقاله

مروری

ارجاع به مقاله

سوری ح. .، سلامت باویل ل.، و یوسف فام ع. (2024). تحلیل اشعار شیون فومنی: پیوند میان زبان، فرهنگ و هویت، نقد اجتماعی و سیاسی. مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران. https://journalspsich.com/index.php/journalspsich/article/view/259

مقالات مشابه

171-179 از 179

همچنین برای این مقاله می‌توانید شروع جستجوی پیشرفته مقالات مشابه.