تحلیل اشعار شیون فومنی: پیوند میان زبان، فرهنگ و هویت، نقد اجتماعی و سیاسی
کلمات کلیدی:
ترکیبات پارادوکسیکال, سبک¬شناسی, شیون فومنی, غزل¬ سرا, واژگان و اصلاحات امروزیچکیده
زمینه و هدف: شیون فومنی از نوآورترین غزل سرایان معاصر گیلانی است. مقالات و مطالب فروانی درباره اشعار شیون فومنی نگاشته شده است اما در هیچ یک سبک هنری اشعار فومنی و پیوند میان هنر، زبان و فرهنگ بومی گیلان مورد بررسی قرار نگرفته است در این راستا هدف پژوهش حاضر، زیباییشناسی در سبک اشعار شیون فومنی میباشد.
روشها: پژوهش حاضر به شیوۀ توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای است. گردآوی دادههای این جستار با تکیه بر منابع كتابخانهای، مقالات و بهرهگیری از پایگاههای الکترونیکی معتبر انجام گرفته است و سپس نگارنده به روش توصیفی و تحلیلی از منظر سبک شناسی اشعار شیون فومنی را تحلیل و واکاوی نموده است.
یافتهها: شیون فومنی از زبان عامیانه و محاورهای گیلکی به عنوان ابزاری برای حفظ و احیای فرهنگ بومی و هویت محلی خود استفاده میکند. او با بهکارگیری واژگان و اصطلاحات محلی، به مخاطبان خود احساس نزدیکی با فرهنگ گیلان میدهد و از این طریق، هویت فرهنگی خود را در شعر منعکس میکند. در برخی از اشعارش، شیون به زبان گیلکی شعر میگوید و از واژگان و اصطلاحات رایج در گویش محلی بهره میبرد. این امر به برجستهسازی هویت بومی شاعر و فرهنگ گیلان کمک میکند.
نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان میدهد كه توجه شاعر به كاربرد فراوان ترفندهای بدیع معنوی از قبیل: تناسب، تضاد، تلمیح و ارسال المثل و صورتهای خیالی همچون: تشبیه، استعاره، كنایه و جاندارانگاری میباشد. ترکیبات پارادوکسیکال را میتوان از مهمترین ابعاد زیبایی شناختی زبان او به حساب آورد که در شعر او پرکاربردند و زیبایی و تأثیر سخن را دو چندان کردهاند. محورهای گفتمانی، چون: اندیشههای اجتماعی و سیاسی، انسانگرایی و توجه به ارزشهای انسانی، توجه به مسائل وجودی و فلسفی، عشق پاک و بی آلایش وارتباط با طبیعت و محیط زیست، تأمل بر رنج و درد انسانی، انتقاد از زندگی مدرن و ماشینی، تأکید بر هویت فرهنگی و بومی، نگاه به سرنوشت و تقدیر و ... از موضوعات مهمی است كه در سطح فکری شیون فومنی دیده میشود.