اقتدارگرایی تمدنی و تقابل فرهنگی نخبگان تمدن اسلامی چالش امویان و هاشمیان

نویسندگان

    محمدحسین تقی پور دانشجوی دکتری تاریخ اسلام، گروه تاریخ، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی ، شاهرود، ایران
    محمدنبی سلیم * استادیار گروه تاریخ، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی ، شاهرود، ایران [email protected]
    احمد اشرفی استادیار، گروه تاریخ، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران

کلمات کلیدی:

بنی هاشم, بنی امیه , تقابل فرهنگی , جزیره العرب, تمدن اسلامی

چکیده

در طی قرون 5 و 6 میلادی، طایفه قریش بر سرزمین حجاز و شهر مهم آن مکه تسلط یافت و به پشتوانه کلیدداری کعبه و فعالیتهای تجاری، دو تیره خاندانی خود به نام های بنی هاشم و بنی امیه را از اعتبار و تمکن وافر بهره مند ساخت، ضمن آن که رقابتی را بین هاشمیان و امویان شکل داد که بر روند تاریخ سیاسی و اجتماعی –فرهنگی جزیره العرب و تحولات تمدن نوپای اسلامی تاثیرات گوناگونی گذاشت.    

این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی به دنبال بازخوانی علل و عوامل تقابل بنی امیه و بنی هاشم بر سر زعامت مقتدرانه و فراگیر در حجاز و نجد و در آستانه برآمدن دین اسلام می باشد. نتیجه تحقیق نشان میدهد که با وجود همطرازی منزلت اجتماعی دو تیره، فرازمندی پایگاه اجتماعی هاشمیان نسبت به برتری توان اقتصادی امویان و همچنین باور بنی هاشم به فاصلۀ حداقلی صاحبان قدرت با مردم، به آنها توان و فرصت بخشید تا متفاوت از پایگاه بنی امیه، جایگاهی مردمی و مشروع پیدا کنند و این مقبولیت، رشک و هماوردجوئی امویان را برانگیخت. رقابتی که در طول دوره تمدن سازی اعراب و استقرار حکومت خلیفگان عرب تداوم یافت.

دانلودها

دسترسی به دانلود اطلاعات مقدور نیست.

دانلود

چاپ شده

۱۴۰۳/۰۷/۲۴

ارسال

۱۴۰۳/۰۴/۰۱

بازنگری

۱۴۰۳/۰۵/۲۱

پذیرش

۱۴۰۳/۰۶/۱۸

شماره

نوع مقاله

پژوهشی

ارجاع به مقاله

تقی پور م. .، سلیم م. .، و اشرفی ا. . (2024). اقتدارگرایی تمدنی و تقابل فرهنگی نخبگان تمدن اسلامی چالش امویان و هاشمیان. مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران. https://journalspsich.com/index.php/journalspsich/article/view/299

مقالات مشابه

1-10 از 165

همچنین برای این مقاله می‌توانید شروع جستجوی پیشرفته مقالات مشابه.