بررسی جایگاه مجموعه‌های آرامگاهی صوفیان در معماری ایرانی-اسلامی منطقه آذربایجان از منظر تاریخ فرهنگی(مطالعه موردی مجموعه آرامگاه شیخ شهاب الدین اهری )

نویسندگان

    سعیدرضا جلیلی نیا گروه معماری، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران.
    محمد جدیری عباسی * گروه معماری، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران. [email protected]
    اسدالله شفیع زاده گروه معماری، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران.
    حسن ستاری ساربانقلی گروه شهرسازی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
https://doi.org/10.61838/kman.jspsich.2.4.12

کلمات کلیدی:

معماری تصوف, تاریخ فرهنگی, مجموعه آرامگاهی, خانگاه, شیخ شهاب الدین اهری

چکیده

تصوف و ابنیه خانقاهی بخش جداناشدنی از تاریخ معماری ایران بوده که چند سده به‌عنوان مرکزی برای ترویج دین اسلام و گسترش آن در مناطق مختلف محسوب می‌شد. این بناها که در منابع گوناگون جز ابنیه خِیر شمرده می‌شوند. در تاریخ معماری ایران در دوران گذشته نظام خانقاهی به صورت یک رکن مهم به لحاظ تاریخ فرهنگی و معماری نقش تعیین کننده ای را ایفا می-کرد که بررسی آن لازم به نظر می‌رسد. بقعه شیخ شهاب الدین اهری یک بنای خانگاهی است. این مجموعه شامل خانقاه، مسجد، ایوانی، مناره‌ها و غرفه‌های متعدد دارای ویژگی های خاص معماری می‌باشد. هدف از این تحقیق بررسی جایگاه مجموعه‌های آرامگاهی صوفیان در معماری ایرانی-اسلامی منطقه آذربایجان از منظر تاریخ فرهنگی در مجموعه آرامگاه شیخ شهاب الدین اهری می باشد. روش تحقیق حاضر بصورت توصیفی تحلیلی بامطالعه منابع کتابخانه‌ای و اسناد تاریخی و معماری، ابعاد فرهنگی خانقاه شیخ اهری را شناسایی و با استفاده از تحلیل مدارک معماری و پژوهشی سعی در شناخت فضاهای خانقاهی و ترسیم الگوی خانقاه در مجموعه آرامگاهی شیخ شهاب الدین اهری را دارد. یافته ها نشان داد کلیت ساختاری مجموعة شیخ شهاب الدّین اهری آفرینش یک باره نداشته و موجودیتّ آن، متأثر از تصمیمها و اقدامهای عمرانی دوره های مختلف است. به تعبیری می توان گفت که سیمای معماری این مجموعه تاریخی در هر یک از مراحل تکوینی آن، تجسّد و تجسّمی از موضع گیری فرهنگی زمان نسبت به آن بوده است.

دانلودها

دسترسی به دانلود اطلاعات مقدور نیست.

دانلود

چاپ شده

۱۴۰۲/۱۲/۱۱

شماره

نوع مقاله

مقالات

ارجاع به مقاله

جلیلی نیا س.، جدیری عباسی م.، شفیع زاده ا.، و ستاری ساربانقلی ح. (2024). بررسی جایگاه مجموعه‌های آرامگاهی صوفیان در معماری ایرانی-اسلامی منطقه آذربایجان از منظر تاریخ فرهنگی(مطالعه موردی مجموعه آرامگاه شیخ شهاب الدین اهری ). مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران، 2(4)، 242-263. https://doi.org/10.61838/kman.jspsich.2.4.12

مقالات مشابه

41-50 از 114

همچنین برای این مقاله می‌توانید شروع جستجوی پیشرفته مقالات مشابه.